En tipsruta för att hjälpa besökarna – och påminna producenterna

7 Mar

Hur kan man bygga det enkla och logiska intranätet för användarna, så att ingen utbildning behövs och det är självklart var allting ligger? Tja, det är väl litegrann den heliga graal som alla intranätansvariga strävar efter, även om vi oftare pratar om teknik, olika aspekter av design och ”det sociala intranätet”.

Kanske kan man göra det lite mer enkelt och logiskt genom att ha en hjälp som alltid visas? Malmö stads intranät har något vi kallar tipsrutor på huvudsidorna i alla sektioner. Dessa rutor ser den anställde och i rutorna berättar vi för vilka grenen är till för.

Tipsrutan på huvudsidan i bloggsektionen.

Tipsrutan på huvudsidan i Vår kommun, den del som innehåller vårt global content, relevant för 20.000 anställda.

En tipsruta för en förvaltningsgren (local content skiktat på business unit).

En tipsruta för ett arbetsfält (local content skiktat på job role).

(Detta med kategorisering av innehållet i global och local content och segmentering av local content i business unit och job role kan du läsa mer om i det här inlägget.)

Tipsrutorna är alltså ett sätt att berätta för besökaren vad han/hon kan förvänta sig att hitta i den aktuella sektionen.

Det finns även en bonuseffekt. Tack vare tipsrutorna är det enklare att hamra in rätt målgruppstänk i intranätproducenterna.

Dessa producenter landar lätt, av bekvämlighet, i ett avsändarperspektiv: ”vi vill berätta för alla vad vi gör”, och så börjar de göra nyheter riktade till hela organisationen i sin egen gren (för det är ju bekvämt att ha alla sidor man har ansvar för i samma grenstruktur).

Men det är fel ställe för sådan information eftersom man då har ett avsändarperspektiv (sortering under avsändarnamn) och eftersom den grenen inte är till för alla anställda. Grenen är till för att ge anställda i den egna förvaltningen stöd och göra dem effektiva. Och det är ju precis vad som står i tipsrutan: Den här delen av Komin är till för dig som arbetar i Södra innerstaden.

Annonser

Ett svar to “En tipsruta för att hjälpa besökarna – och påminna producenterna”

  1. Josefa Levine 5 januari 2013 den 6:15 f m #

    Vägsamfälligheten har lämnat förslag om att ny väg parallellt med E20 skall göras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: