Tvättat intranät gav bättre sökresultat

18 Jan

När jag tidigare i veckan tittade tillbaka på vad jag bloggat om hittade jag ett inlägg om att gamla nyheter inte är bra för intranätet.

Det fick mig att tänka på att jag inte har berättat att vi gjorde en veritabel nyhetsslakt i september-oktober.

Ordern gick ut till intranätets grenredaktörer: ”siste oktober ska ni ha tagit bort alla nyheter äldre än ett år”. De flesta lydde. 🙂

Resultatet? Mer än 2000 färre sidor på intranätet och en förbättrad genomsnittlig klickposition i sökresultaten från 3,20 till 2,69.

Det, tillsammans med 30 centrala samlingssidor för vanliga sökta ord utan vettiga målsidor, är troligtvis de bästa enskilda aktiviteterna vi gjort för att förbättra intranätet hösten 2011. (Klickpositionern för de 30 orden hade halvvägs in i arbetet gått från 4.0 till 2,96 – och resultatet lär förbättras ytterligare när vi nu ska mäta efter slutfört arbete.)

Så om någon frågar mig om man ska ha nyhetsarkiv med innehåll från tidernas begynnelse är svaret ett rungande NEJ! Intranätet är en plats för aktuell info som gäller idag, inte ett historiskt arkiv. Om en nyhet fortfarande är sann och aktuell efter 12 månader (eller egentligen ännu kortare tid) ska den vara en ”verklig” sida i strukturen – inte en nyhet.

Annonser

7 svar to “Tvättat intranät gav bättre sökresultat”

 1. Emil Öberg (@EmilOberg) 18 januari 2012 den 2:58 e m #

  Jag förstår absolut grundtanken, men känns det inte som fel sätt att angripa problemet? Istället för att ta bort data så har vi ju all möjlighet i världen att vikta söksvaren. Om vi ger nyheter viktning som sjunker med åldern så borde vi få det bästa av båda världar – relevanta söksvar men möjlighet att hitta äldre data.

 2. Jesper Bylund 18 januari 2012 den 3:41 e m #

  @emil Hej, Emil! Kanske skulle man kunna göra så. Men vår erfarenhet är att ytterst få är intresserade av gamla nyheter (i princip bara nyhetsproducenter själva som kollar om de kan återanvända några textstycken), mycket färre än den grupp som förvirras av dem om de dyker upp i fel sammanhang. Säkraste sättet att se till att de inte stör en vanlig användare är att ta bort dem.

  Jfr med resonemanget om statiska sidor. ”Vore det inte bra om vi sparade alla versioner vi någonsin gjort av sidan om semester?”. Nej, varför skulle vi det? Kanske, kanske ur ett kuriosaperspektiv – men detta tänk tar utrymme på servrar, kräver längre backuptid varje timme, drar tid och pengar i fortsatt underhåll, tar längre tid i sökspindling osv. De negativa aspekterna väger tyngre.

  Vi har ett eget tydligt exempel på varför gamla nyheter ska bort. På malmo.se dök plötsligt info om höstlovsveckan 2010 upp som en toppanvänd sida – inför höstlovsveckan 2011. Många medborgare tittade alltså på fel info när de skulle planera lovet med barnen. Säkraste sättet att skydda sig mot den här typen av fel är att se till att äldre material inte finns på ett sådant sätt att det kan interagera med nytt material.

 3. Johan Albertsson 19 januari 2012 den 10:31 f m #

  Jag har tidigare ansett att det är upp till sökmotorn att förhindra de här typen av misstag, men börjar också förorda radering (vi automatisk påminnelse till redaktören) efter 12 månader.
  Man måste våga bryta sig ur sitt sammlingsbeteende!

 4. Emil Öberg (@EmilOberg) 19 januari 2012 den 4:58 e m #

  Det du säger låter klokt Jesper!

  Jag sitter med den här frågan just nu och den här tråden startade en viktig och livfull diskussion hos oss.

  Lite off topic, men det kan nämnas att vi myndigheter är lite specialfall där lagar måste hanteras. Vad gäller just statiska sidor på vårt intranät så behåller vi faktiskt alla publicerade versioner tills att vi gjort ett gallringsbeslut. De finns dock inte tillgängliga för slutanvändaren som enbart kan se aktuell version. Vi vill dock kunna svara på frågor av typen ”När jag påbörjade min doktorandtjänst så stod det att reglerna var såhär, stämmer det?”

 5. Jesper Bylund 19 januari 2012 den 6:49 e m #

  Emil sa: Vad gäller just statiska sidor på vårt intranät så behåller vi faktiskt alla publicerade versioner tills att vi gjort ett gallringsbeslut.

  Jag betraktar hela intranätet som internt arbetsmaterial. Och på samma sätt som vi inte behöver ankomstregistrera interna email mellan anställda (för det är internt arbetsmaterial) slipper vi med den inställningen lagra intranätsidor som blir gamla. Problem solved! 🙂

  Sedan, javisst, vi kan backa en bit i sidornas versioner i vårt CMS. Men ingen har någonsin frågat efter vad som stod på den-och-den sidan för fyra år sedan. Backa i versionerna används bara av sidproducenterna om man råkar klanta till det ordentligt en dag när man uppdaterar.

 6. Victoria 29 februari 2012 den 3:20 e m #

  Helt rätt, om gamla nyheter fortfarande är intressanta så ska de snarare vara en ”riktig” sida i strukturen än ligga och skräpa i ett nyhetsarkiv.

  På tal om nyheter, läste någonstans att ni har gudielines för hur nyheter ska skrivas för att underlätta för redaktörerna. Stämmer det?

 7. Jesper Bylund 29 februari 2012 den 3:30 e m #

  @Victoria Nä inga särskilda guidelines. Det är en av sakerna vi behöver jobba mer med.

  Vi har genom åren köpt in en utbildning: ”Att skriva för alla”, som Contentflight håller. Den har varit uppskattad. http://www.contentflight.se/site/?page=Education

  Vi använder oss också av deras CMS-plugin i publiceringsverktyget, en bra grej. http://www.contentflight.se/site/?page=VT

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: