Bloggdel nu igång

5 Mar

Fredag 4 mars införde vi en bloggdel i Malmö stads intranät. Här kommer några skärmdumpar för att visa hur det blev.

Kominbloggens huvudsida.

Först en skärmdump från bloggens huvudsida. Bloggen ligger som en egen sektion i intranätet, den har en egen flik. (Vi använder en horisontell meny i mastheaden för att dela upp intranätet i olika delar.)

Bloggverktyget är wordpress. Vi har skapat ett eget tema som följer intranätets utseende. Mastheaden (=huvudet) och en hel del css hämtas in från en central plats.

Innehållet på huvudsidan är klassiskt för en blogg, vi har t ex:

 • nyaste inläggen,
 • senaste kommentarerna,
 • mest kommenterat,
 • kategoribox,
 • etikettmoln.

Vi har också gett kom igång-hjälp ett stort utrymme på huvudsidan.

Kominbloggen, ett blogginlägg.

Inne i alla inlägg följer högerspalten och bottenrutan med, det är alltid samma innehåll i dessa. Förutom inlägget finns i mittenspalten också länkar vidare (”mer i samma kategori” och ”mer av samma förvattare”, syns inte på denna skärmdump). Högst upp under rubriken finns inläggets metadata klickbart, jag kan alltså klicka på författaren, kategorierna och etiketterna och surfa vidare för att läsa mer.

Den som bloggar sätter själv kategorier och etiketter på sitt inlägg, kategorierna är fasta (förvaltningarnas namn, arbetsfältens namn), etiketterna är helt fria.

Puffar från arbetsfältet Kommunikationsarbete, huvudsidan för alla informatörer.

Vi har Sitevision som CMS i Malmö stad. WordPressbloggen är grafiskt integrerad i intranätet, men står ju ”bredvid” de vanliga Sitevision-genererade sidorna trädstrukturmässigt. Man kan likna det med två träd bredvid varandra. Därför jobbar vi också mycket med att knyta ihop dessa platser horisontellt längre ned i strukturen.

Bilden ovan visar huvudsidan för arbetsfältet ”Kommunikationsarbete”, en sida som har informatörer i organisationen som målgrupp. I mittenspaltens högerkolumn syns två puffrutor. Dessa puffrutor innehåller:

 1. Länk som tar användaren till rätt plats i diskussionsforumet (Komin > Forumflik > Arbetsfält > Forumet ”Kommunikationsarbete” inkl subfora) och bloggen (Komin > Bloggflik > Kategorin ”Kommunikationsarbete”),
 2. RSS-flöden från dessa platser för att visa nya diskussioner i forumet och nya inlägg i bloggen. (Lockar användarna till forumet och bloggen).

Det kan vara lite knepigt att få olika verktyg att upplevas som ett, men jag tycker att vi lyckats ganska bra med vårt nya forum. Vad tycker du?

Annonser

7 svar to “Bloggdel nu igång”

 1. jordbrukspolitik 10 mars 2011 den 12:40 e m #

  Det ser verkligen jättefint ut!
  Vi använder också Sitevision och har upplevt att just bloggapplikationen känns primitiv och trist. Nu måste vi fixa en blogg till intranätet eftersom vår ledning är på gåbg och vill börja blogga.
  Har ni laddat ner wordpress till egen server för att kunna integrera med intranätet? Var ni tvungna att göra någon form av informationssäkerhetsanalys/klassning inför att ni använde er av wordpress?

  Vänliga hälsningar

  Ingela Grahn
  Jordbruksverket

 2. Jesper Bylund 10 mars 2011 den 2:02 e m #

  Hej, Ingela!

  Vi har wordpress installerat på egen server som står ”bredvid” Sitevisionservern som innehåller intranätet.

  Informationssäkerhet/klassning: Nej, vi har inte gjort ytterligare klassning än vi sedan tidigare gjort för intranätet. Slutsatsen av klassningen: vi har inget hemligt på vårt intranät men har höga krav på uptime. De verktyg vi använder för att åstadkomma intranätet (just nu Sitevision, IPBoard, WordPress) står på DMZ. Stadens övriga verksamhetssystem står längre in säkerhetsmässigt.

 3. jordbrukspolitik 10 mars 2011 den 2:30 e m #

  Tack för svar!
  Vi har behov av att ledningen ska kunna publicera blogginlägg på distans, via i-phone eller mejl. Hur har ni löst detta? Har ni distanspublicering till bloggen?

 4. Jesper Bylund 10 mars 2011 den 3:05 e m #

  iPhone-app funkar att uppdatera med om man är innanför vår brandvägg eller kör VPN i telefonen. Sedan går det också att koppla på publicering via mejl, men man får ganska dålig kontroll över utseendet och taggarna då. Taggning är viktigt för att inte alla inlägg ska hamna i en enda gröt. Taggarna (kategorier+etiketter) är det som skapar struktur i vår blogg.

 5. jordbrukspolitik 11 mars 2011 den 8:41 f m #

  Hej igen!
  Om jag förstår dig rätt så går det att uppdatera bloggen via wordpress-app för i-phone, även om WP ligger integrerad i Sitevision, bara man loggar in bakom den egna brandväggen. Distansinloggning i Sitevision genom SMS-lösenord, kanske?

  En fråga: Vad är VPN?

  Vänligen
  Ingela

 6. Jesper Bylund 11 mars 2011 den 8:49 f m #

  Vi har inte integrerat WordPress i Sitevision, wp är ”bara” utseendemässigt integrerat i intranätet.

  Detta gör att det är ett system som alla andra. Använd den metod som din kommun redan har för att komma innanför brandväggen utifrån, så kommer iphonen åt wordpressinstallationen.

  Jag har en konsult (fullkomlig trollkarl, den bästa som vi arbetat med på sju år) som kanske kan göra samma sak för er som han gjort för oss. Hör av dig i mejl om du är intresserad! (fornamn.efternamn@malmo.se)

 7. Jesper Bylund 11 mars 2011 den 9:05 f m #

  VPN är en lösning för att skapa tunnel in genom en brandvägg. http://sv.wikipedia.org/wiki/VPN

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: