Rollerna i produktionen

22 Nov

Jag fick i ett annat inlägg frågan om rollbeskrivningar för Malmö stads intranätproducenter. Här kommer en beskrivning av rollerna i förvaltningsorganisationen.

1) Överst finns en ägarduo, informationsdirektören och it-direktören. Dessa äger och finansierar intranätet. De producerar inga sidor, men har pengarna och fattar de stora besluten om intranätet.

2) På nästa nivå finns jag, den intranätansvarige. Mitt ansvar är att samordna och leda arbetet med intranätet, alltså att övergripande se till att intranätet fungerar från dag till dag. Jag är inte ensam om att lösa detta, det finns en central webbgrupp med kompetens inom it, sök, statistik m.m.

Centrala webbgruppens ansvar finns beskrivet på denna sida (utdrag ur guidelines för förvaltnings+ämnesredaktörer).

Min ansvar är i stort sett på det sätt som Step Two Designs beskriver ansvaret för en intranet manager.

Jag producerar inte några sidor, annat än startsidan. (Nyheter som visas på startsidan skapas ute i förvaltningarna.)

3) Intranätet har 22 förvaltningsredaktörer (FR), en ansvarig för varje förvaltning som kommunen är organiserad i, och ett antal ämnesredaktörer (ÄR), en för varje ämnesgren intranätet har. (Exempel på ämnen: ”Ekonomi”, ”Vård & omsorg” eller ”Informationsarbete”. Dessa skär tvärs igenom flera förvaltningar.)

Ansvaret för en FR finns beskrivet på denna sida (utdrag ur guidelines för förvaltnings+ämnesredaktörer).

Ansvaret för en ÄR finns beskrivet på denna sida (utdrag ur guidelines för förvaltnings+ämnesredaktörer).

En FR/ÄR har tillgång till många moduler i publiceringsverktyget och kan skapa avancerade sidor med exempelvis imagemap och anmälningsmoduler för möten. En FR/ÄR har vanligtvis informatörskompetens.

En FR/ÄR kan, om han/hon vill, knyta en ämnesredaktion till sig. Denna redaktion ska då bestå av verksamhetsfolk från förvaltningen/ämnesfältet. Detta brukar jacka ihop intranätet med det organisationen gör på ett bättre sätt än om man inte har det. Redaktioner är en ganska ny idé och på väg in i arbetet.

Redaktioner har ännu inte någon ansvarsbeskrivning.

4) En FR/ÄR kan, om han/hon vill, delegera produktion av sidor till webbinformatörer/webbskribenter (WI/WS). Dessa har ansvar för en eller några få sidor. En WI/WS har vanligtvis inte någon informatörskompetens. En WI/WS har tillgång till ett fåtal moduler i publiceringsverktyget. WS har inte egen publiceringsrätt.

Ansvaret för en WI/WS finns beskrivet på denna sida (utdrag ur guidelines för webbinformatörer/webbskribenter).

* * * * * *

Detta är alltså förvaltningsorganisationen för intranätet i Malmö stad i dagsläget, denna gång beskriven med fokus på sidproduktion.

Dessutom pågår ett stort arbete med att sjösätta nästa generations intranät. Men det har en annan organisation, som jag får redovisa vid ett annat tillfälle.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: