Malmö stads nya intranät stöder tasks

23 Okt

Exempel på en Jag vill-meny i Malmö stads intranät.På ett intranät kan man inte nöja sig med en ämnsnavigering i vänstermenyn. Det krävs alternativa vägar fram till det som besökaren vill nå och göra.

Därför har Malmö stads nya intranät en ”Jag vill”-meny på startsidan och på ett antal huvudsidor längre ned i strukturen.

I den här typen av meny (på engelska kallas detta ibland ”task menu”) lägger vi upp direktlänkar till vanliga ”tasks”, sådant som är för specifikt för att få ett eget ord direkt i vänstermenyn men som vi ändå vet att besökarna ofta vill till. Menyn konstrueras också med meningar i stil med ”Jag vill… söka semester” , ”Jag vill… beställa ID-kort”.

Dessutom finns en länk till fler ”Jag vill”-länkar på en egen sida.

Vilka 7-12 ”Jag vill” ska finnas i menyn på intranätets startsida då? Ett sätt att få svar på detta är att undersöka customer carewords, något Gerry McGovern och Fredrik Wackå specialiserat sig på. Customer carewords kommer Malmö stad förhoppningsvis att använda sig av. Dessutom kollar vi löpande med statistik. Den etikett som används minst försvinner till förmån för en annan etikett, sedan mäter vi igen. Och ändrar igen.

Jag vill-meny på Malmö stads intranät.

”Jag vill”-arean på startsidan är ett exempel på hur det nya intranätet hanterar den tredje typen av innehåll, funktioner/tjänster.

Ett modernt intranät innehåller fyra typer av innehåll. Egen modell.

Annonser

5 svar to “Malmö stads nya intranät stöder tasks”

 1. Kristian Norling 23 oktober 2010 den 7:58 e m #

  Tack för att du delar med dig Jesper, mycket intressant information. Skulle uppskatta om allt kunde läsas via RSS/Atom så jag slapp klicka igen i Google Eeader… kanske tappar ni fler läsare än mig pga detta?

 2. Jesper Bylund 23 oktober 2010 den 8:20 e m #

  Hej, Kristian!
  Fixat nu, tror jag. Jag har provat att kryssa i att det ska vara hela inlägget och inte en sammanfattning som skickas. Vi får väl se inom en timme till något dygn om det slår igenom. Eller så börjar det gälla för nya inlägg.

 3. Kristian Norling 23 oktober 2010 den 8:35 e m #

  Toppen Jesper, tack!

 4. Sebastian 6 oktober 2011 den 1:26 e m #

  Hej, jag undrar om ni fått något gensvar bland användarna på denna Jag vill-navigering? Hur blev utfallet?

 5. Jesper Bylund 11 oktober 2011 den 3:05 e m #

  @sebastian. Hej! ”Jag vill” används ganska mycket, jag har inte siffrorna framför mig just nu eftersom min webbanalytiker är på resande fot just nu. Jag tycker helt klart att den förtjänar sin plats på startsidan och ett antal huvudsidor.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: