Wiki inget för Nielsen

23 Maj

I ett inlägg nyligen skriver Nielsen om tio misstag inom informationsarkitektur. Misstag nr 1 på listan är att inte ha någon struktur:

The most notable structural problem is when designers treat a site like one big swamp with no organizing principle for individual items. Yes, users can fish the swamp using search or by following links from current promotions or outside sites. But whatever they dredge up is it. No opportunities for understanding the site’s other offerings or locating related items.

Det är naturligtvis som Nielsen säger, och det är ganska självklart. Vad som är intressant är att han, i och med att han säger att frånvaro av struktur är ett misstag, underkänner wikins idé. Den duger inte till att driva ett intranät och den duger (i sitt grundutförande) inte heller för att samla information som vinner på kategoriindelning. Wikin ökar alltså bara snuttifieringen och hindrar oss att se sammanhangen. Eller?

Annonser

Ett svar to “Wiki inget för Nielsen”

  1. Agneta Rydén 18 augusti 2009 den 3:21 e m #

    Nielsen har tyvärr helt rätt. Man måste tänka på syftet med en webbplats. Wikin används oftast för uppslagsverk där du vill ha svaret på din fråga, eventuellt med vissa utvikningar åt sidorna. Med ett intranät vill ledningen, förhoppningsvis, tillhandahålla ett verktyg för utveckling av medarbetare och verksamhet. Då måste besökaren i någon mån styras av en struktur som lyfter fram vissa saker. I praktiken vill man dock gärna ge upp eftersom det finns lika många uppfattningar om vilken struktur som är logisk som det finns besökare på nätet.

    Även med den externa webbplatsen vill kommunen gärna vara som en dålig förälder för medborgarna och tvinga på dem info som de inte eftersöker. Webb 3.0, där besökaren skapar sin egen sida utifrån det innehåll man prenumererar på, kan eventuellt försvåra detta.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: