Gamla nyheter inget att ha

2 Mar

Gerry McGovern skriver i ett inlägg om nyheter att de inte ska finnas kvar på webbplatsen mer än en månad. Efter den tiden är de bara i vägen och tjänar inget syfte.

Det är en intressant synpunkt. Jag har de senaste åren raderat arkiv med nyheter som är äldre än tolv månader, men Gerry menar alltså att nyheter blir ”i vägen” för navigering och sökmotor mycket snabbare.

Kanske är det dags att jag reviderar min raderingsfilosofi, eller ser till att sökmotorn inte söker i nyhetsarkiv.

Hur gör du med nyheter? Har du kvar alla 467 nyheterna från de senaste fem åren?

Annonser

2 svar to “Gamla nyheter inget att ha”

 1. Sebastian Danielsson 3 mars 2009 den 1:21 e m #

  Vi haft en hel del problem med gamla nyheter som dyker upp i sök. Dels är det problematiskt om besökaren inte förstår att nyheten är gammal. Men också att de ”skräpar ner” och är i vägen helt enkelt.
  Systemägaren vill inte att nyheterna raderas helt.
  Vi kommer nu göra så att nyheter äldre än 6 månader flyttas till ett särskilt nyhetsarkiv som enbart är sökbart i en egen sök. (Likadant gör vi med t.ex. pressmeddelanden) Dessa nyheter kommer alltså inte med i webbplatsens vanliga sök och inte heller i externa sökmotorer som tar hänsyn till robots.txt. Sen kan man förstås diskutera om 6 månader är vettigt.
  Mvh Sebastian, Uppsala kommun

 2. Susanne 4 mars 2009 den 12:59 e m #

  Även vi här i Trelleborg sparar våra äldre nyheter i ett nyhetsarkiv. Alla sidor i arkivet (det finns även ett arkiv för pressreleaser) märks automatiskt med texten ”Denna sida finns i vårt arkiv. Publiceringsdatum finns längst ner på sidan.” överst på sidan i rött, för att göra det så tydligt som möjligt att det är en arkivsida.

  Se exempel på vår externa webb; http://www.trelleborg.se/Aktuellt/Nyheter/Nyhetsarkiv/

  Sidorna arkiveras dock redan efter ett par månader på vår externa webb och efter ca ett halvår på den interna webben. Men där är ju mängden nyheter betydligt mindre än vad det är externt.

  Jag har även ställt in vår sökmotor SiteSeeker så att den ska ta hänsyn till publiceringsdatumet för sidorna. D.v.s. att nya sidor kommer högre upp i träffreslutatet än äldre sidor.

  En hel del sidor i arkivet besöks relativt ofta, trots att de har något år på nacken. Så ett visst värde tycker jag nog att det har att ha äldre nyheter arkiverade istället för raderade.

  Med vänlig hälsning, Susanne Nilsson, Trelleborgs kommun

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: