Nyheter på intranätet, del 3

21 Jan

Detta är del tre av tre om hur Malmö stad använder intranätet som intern nyhetskanal. Här finns del två och del ett.

2008. Jag avskaffar mig själv som nyhetsredaktör
Växtvärken för nyheterna tilltar. Några gånger publiceras nästan 100 nyheter varje månad. Av olika skäl får jag nu möjlighet att göra något som jag lobbat för internt i flera år: Jag avskaffar förhandsgranskningen av nyheter och därmed mig själv som löpande arbetande nyhetsredaktör. Min tid används bättre genom att styra och utveckla nyhetsarbetet och det andra intranätarbetet på mer strategiskt och övergripande sätt. Under slutet av året genomför jag flera förändringar:

— Nya guidelines för nyhetsproduktion med klart fokus på ”need to know” och verksamhetsnytta när det gäller nyhetsproduktion. Nyheterna ska gå hand i hand med intranätets mål: att ge stöd till den anställde och effektivisera arbetet.

— Varje redaktörsgrupp (vanligtvis 1-3 personer) i varje förvaltning får frihet under eget ansvar. De kan lägga in vilken nyhet de vill förutsatt att de följer de nyhetsriktlinjer som jag skapar för fokus, innehåll och utseende. Mjukstart under sommaren och fortsatt direktpublicering under hösten.

— Tre nya startsidor växer fram, parallellt med intranätets vanliga startsida, en för varje kärnverksamhet (Barn & ungdom, Individ & familj, Vård & omsorg). Kärnverksamheternas personal uppmanas att gå till dessa istället för att börja vid intranätets vanliga startsida. Genom att sätta olika metadata på en nyhet kan producenterna välja att visa nyheten på valfritt antal av dessa fyra sidor.

— Alla nyheter har under flera år ortsdaterats med avsändande förvaltning i början av ingressen. Nu förändras inriktningen och producenterna ska istället ange ett ämne i ortsdateringen. Detta för att exempelvis vård- och omsorgsfolk ska kunna se vilka nyheter de kan vara intresserade av, oavsett vilken förvaltning som är avsändare.

 

Dagens modell för decentraliserad nyhetsproduktion.

Dagens modell för decentraliserad nyhetsproduktion.

 

 

Utmärkande för dagsläget:

 • Varje förvaltning har minst en anställd informatör och ofta två-tre nyhetsproducenter
 • Publicering av nyheter ses som en informatörsfråga, ansvaret för bascontent har i större utsträckning landat i verksamheten
 • Intranätet börjar ses som en resurs för stöd, styrning och effektivitet, nyhetsförmedling är endast en liten del av intranätets syfte
 • Snabbt ökande kraft och förståelse för målgruppsanpassning
 • Decentraliserad nyhetspublicering

– – – – – – – – – – – – – – – –

Sammanfattande diskussion
Jag hoppas att några av er med existerade intranät känner igen sig i den resa Malmö stad gjort, och är på väg åt samma håll med nyhetsaktiviteterna. Nyheter är bara EN typ av det innehåll som bör finnas på ett intranät, men används intranätet som nyhetskanal på rätt sätt kan det ge draghjälp till övrigt innehåll.

News you can Use
Intranets as a news channel

Jag hoppas också att många av er, som kanske nyligen startat intranät eller tänker ta ett nytt grepp, har utrymme att starta med en mer utvecklad tanke om intranätet än som endast ”vår elektroniska personaltidning”. En sådan tanke var lite på väg ut redan när jag började och skulle ge helt fel fokus 2009, när i2.0-idéerna alltmer slår rot och ses som obligatoriskt.

Three fundamental purposes of an intranet
Intranet 2.0: Social media adoption

Inventera vilka förutsättningar som finns för direkt decentralisering av nyhetsproduktionen. Finns det redan ett nyhetsflöde och en vilja i organisationen, eller börjar du på noll? Vilka förvaltningar kan ha kraft nog att sköta en egen nyhetsproduktion? Kan personaltidning och intranät giftas ihop vad gäller corporate news från ledningen? Kan förvaltningarna bidra med nyheter från sitt håll? Sprid ansvaret och acceptera hellre lite lägre kvalitet. Den kan senare höjas genom utbildning. Fastna inte själv i produktionsträsket (nyheter eller bascontent) – det tar år innan du hinner ta ett mer strategiskt grepp. Vad ditt intranät behöver centralt är först och främst en intranet manager.

Intranet managers must be managers
Roles needed in an intranet team.

Råd på den ensamma vägen
Är du ensam intranätansvarig och sitter på kommunikationsavdelningen? Fastna inte i contentproduktion och var särskilt noga med att även arbeta med funktionsutveckling. Hitta en lierad på it-avdelningen.

Är du ensam intranätansvarig och sitter på it-avdeningen? Intranätet kan inte bara vara länkportal till tjänster. Tänk på att det också behövs lite puls – just det där som internnyheter kan ge. Finns det någon nyhetsjunkie på infoavdelningen som du kan bli kompis med?

Är du ensam intranätansvarig och sitter på personalavdelningen? Tänk på att det finns en värld utanför personalsystemet. Du behöver troligtvis både en it-kompis och en info-kompis.

Annonser

2 svar to “Nyheter på intranätet, del 3”

 1. Rebecka 29 januari 2009 den 10:07 e m #

  Intressanta delgivanden! Det är en lång resa du har gjort!
  I Båstad fick jag en genväg eftersom jag kom in 2007 och dessförinnan var min företrädare inte intresserad av att utveckla det dåvarande intranätet – en filstruktur. Nu har jag istället lite av ett problem att få med de anställda på den plötsliga ”uppgraderingen”.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Webbrådgivaren Fredrik Wackå - 27 januari 2009

  Nyheter på intranät: Från enmansredaktion till avskaffad redaktör…

  Nyheter är en bärande del av alla intranät. I en intressant betraktelse tar Malmö stads intranätredaktör Jesper Bylund med oss på hans sex år långa resa; den har tagit honom från att producera allt själv till att idag skapa förutsättningar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: